Waarborgen van laskwaliteit

Geplaatst in: Lascursus, Lastechniek, Werken bij STS, Werknemers

22 oktober 2020

STS heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Dat geldt zeker voor laswerk. Dit is een stukje vaardigheid waar onze vakmensen zelf ook erg trots op zijn. Wie ons volgt op de sociale kanalen ziet regelmatig hoogstandjes voorbij komen van onze lassers.

Certificering

Die kwaliteit wil je als bedrijf natuurlijk waarborgen. Daarom is lascertificering één van onze prioriteiten. Richard Poel is lasmeester/lasspecialist (IWP/IWS). Hij inventariseert wat er bij STS nodig is in het kader van certificering. “Zo’n certificaat zegt dat je de vaardigheden beheerst voor een bepaald soort laswerk. Alleen een lasdiploma zegt natuurlijk niet alles als je een jaar niet meer gelast hebt.”

Inmiddels hebben we binnen STS op vrijwel alle facetten van het lassen gecertificeerde vakmensen. We hebben de ambitie om dit verder uit te breiden, zowel in de breedte, als in de diepte. Kwaliteit is voor ons erg belangrijk.

Richard Poel, lasmeester/lasspecialist (IWP/IWS) STS

Topsport

Het is dus net als bij topsport: je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Daarvoor moet je elkaar scherp houden. “Ieder half jaar toets ik mijn collega’s op hun vaardigheden. Iedere twee jaar moet een certificaat vervolgens vernieuwd worden. Hiervoor moeten er werkstukken worden ingeleverd bij een onafhankelijke keuringspartij. Soms leveren wij ook projecten af met gecertificeerd laswerk. In dat geval is het voor de betreffende vakman niet nodig om ook nog eens zijn certificaat te verlengen”, aldus Richard Poel.

Lees hier het artikel over examens bij Lastechniek Oost

Lasmeester/lasspecialist Richard Poel aan het werk
Lasmeester/lasspecialist Richard Poel aan het werk

Ambitie

Certificaten zijn te behalen voor verschillende lastechnieken en op verschillende niveaus. “Je kunt je laten certificeren voor hoeklassen, leidinglassen, staal, RVS, MIG/MAG, TIG en ga zo maar door. Inmiddels hebben we binnen STS op vrijwel alle facetten van het lassen gecertificeerde vakmensen. We hebben de ambitie om dit verder uit te breiden, zowel in de breedte, als in de diepte. Kwaliteit is voor ons erg belangrijk.”

Certificaten en opleiding

Ondertussen zijn er weer een flink aantal nieuwe certificaten binnen. STS heeft lascertificaten voor TIG en MIG/MAG voor verschillende materialen en materiaaldiktes. Dit zowel voor buis-, als plaat- en stafmateriaal.

Ook wordt er constant geïnvesteerd in opleiding. Dit gaat onder de vlag van de Schipper Academie. We hebben een eigen lasopleiding, waar medewerkers iedere maandagavond worden opgeleid voor TIG en MIG/MAG lassen. Op deze manier kunnen we dagelijks voldoen aan onze hoge kwaliteitsstandaard en die van onze relaties.

Onze lassers staan voor kwaliteit
Onze lassers staan voor kwaliteit