Realisatie complexe koelwaterleiding bij TKF

Geplaatst in: Klanten, Lastechniek, Leidingwerk, Project

12 oktober 2020

STS ondersteunt TKF al jaren op het gebied van onderhoud, revisies en technische projecten. Bij de vestiging in Lochem werd er een nieuwe productielijn opgetogen. STS werd ingeschakeld om het koelwatersysteem te realiseren.

Extra koelcapaciteit

Buiten de fabriek werd er een extra koelunit geplaatst. Deze staat naast de bestaande koeling van de eerste productielijn. De nieuwe koelunit heeft voldoende capaciteit voor twee productielijnen. Echter werd de ‘oude’ koeling niet verwijderd; deze levert nog voldoende reservecapaciteit in het geval van een calamiteit. Er werd dan ook een manuele bypass aangelegd, zodat de oude koeling in noodgevallen kan worden ingeschakeld.

Rob ter Groot bezig met de laatste appendages
Rob ter Groot bezig met de laatste appendages

Leidingwerk

Uiteraard moest er het nodige leidingwerk worden aangelegd om het koelwater tussen de koelunit en de productielijn te verplaatsen. In eerste instantie lijkt dit voor STS een alledaags project. De productiefaciliteit van TKF in Lochem is echter geen vierkant gebouw, maar eentje met een rond dak. Het overgrote deel van het leidingwerk zou parallel moeten lopen met de ronde spanten. En het geheel moest spanningsvrij gemonteerd worden. Dit maakt het project een stuk complexer.

Met koelwater heb je te maken met temperatuursverschillen. Je wilt altijd voorkomen dat bij een flink temperatuurverschil het leidingwerk uit de beugels schiet.

Rob ter Groot – Leidingwerkspecialist STS

Radius

Rob ter Groot, leidingwerkspecialist bij STS, nam het voortouw. “Het inmeten is bij zo’n project van extra belang. Er zit voor meer dan 100 meter aan gewalste vijfduims RVS buis in. De leiding volgt twee ronde spanten in de hal. Het leidingwerk heeft op die plaatsen een radius van 30 meter”, aldus de ervaren vakman.

Temperatuur

“Met koelwater heb je te maken met temperatuursverschillen. Je wilt altijd voorkomen dat bij een flink temperatuurverschil het leidingwerk uit de beugels schiet. Daarom hebben wij een expansiestuk gemonteerd tussen de twee togen. Dit is een soort mechanische buffer voor in het geval dat het leidingwerk uitzet.”

Ook wordt het leidingwerk geïsoleerd. De temperatuur van de leiding kan, zoals gezegd, enorm verschillen met de omgeving. Hierdoor kan de buitenkant condenseren en dit kan gaan lekken. Om dit te voorkomen, wordt de buitenkant van de leiding voorzien van zwart isolatiemateriaal.

Uiteraard werd er ook een warmtewisselaar geplaatst, inclusief pompen om het water uit de koelbakken te verplaatsen.

Warmtewisselaar met pompen en leidingwerk
Warmtewisselaar met pompen en leidingwerk