STS en Grolsch: vakmanschap en meesterschap

Geplaatst in: Klanten

29 mei 2020

Als je werkt bij Grolsch, dan heb je een eervolle baan. In onze regio behoort het vloeibare goud van de Enschedese bierbrouwer bijna tot de primaire levensbehoeften. Randy Nijhof weet hier alles van, hij is namelijk maintenance planner/controller bij de Twentse brouwer.

Divers aanbod

De biermarkt is in de afgelopen jaren enorm veranderd. Dat is duidelijk te zien wanneer je bij de plaatselijke supermarkt voor het schap staat. Waar vroeger een paar stapels kratten van de grote merken stonden, staat nu een breed assortiment met verschillende biersoorten en -merken.
De brouwerijen schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. In 2017 telde Nederland voor het eerst meer brouwerijen dan onze bourgondische zuiderbuur België. Ook wordt de consument kieskeuriger door het toenemende aanbod. Bij Grolsch merken ze dit uiteraard ook. Ondertussen worden er in Enschede enkele tientallen soorten bier gebrouwen.

De productielijnen moeten piekfijn in orde zijn, dat is onze taak.

Randy Nijhof, Grolsch

Ombouwen

“Productielijn 2 is voor speciaalbier op fles. Deze moet voor iedere soort bier worden omgebouwd. De kroonkurken en etiketten moeten worden gewisseld en uit het systeem gehaald. Natuurlijk moet de lijn ook worden doorgespoeld of gereinigd. Soms moet de lijn na acht of tien uur draaien alweer omgebouwd worden. Wij zijn hier met de onderhouds- en storingsdienst niet verantwoordelijk voor, maar tijdens de ombouw loop je soms wel tegen bepaalde zaken aan”, vertelt Randy.

STS vakmensen Remco (links) en Rob (rechts)
STS vakmensen Remco (links) en Rob (rechts)

Productie

Hij vervolgt zijn verhaal: “De productielijnen moeten piekfijn in orde zijn, dat is onze taak. Ons werk is deels seizoensgebonden. In bepaalde weken van het jaar werken we zes dagen per week, maar het kan soms ook voorkomen dat we op vrijdag al klaar zijn. Het is maar net waar de markt om vraagt. Voor deze werkzaamheden hebben wij zes vaste monteurs in dienst, twee stagiaires en dertien storingsmonteurs. Dit zijn allemaal goede vakmensen die altijd meedenken en flexibel zijn.”

Revisies

Iedere week wordt er voor iedere lijn een 4-urige productiestop ingepland. Dit is voor onderhoud en revisie. “We vervangen dan bijvoorbeeld pompen of verhelpen lekkages. Dat verschilt natuurlijk per lijn en per week.”
Ook bij Grolsch merken ze dat er krapte is op de arbeidsmarkt voor technisch personeel. “Er zijn niet genoeg goede vakmensen in Nederland. Voor revisieprojecten vallen we terug op STS, zo kunnen we opschalen met goede vakmensen. Zij ondersteunen ons voor het las- en leidingwerk. Ook voor het mechanische deel kunnen wij op hun vakmensen rekenen”, vertelt de onderhoudsplanner. “Tijdens deze revisies koppelen we de betrokken monteurs aan onze operators. Op deze manier maken de operators de techniek ook eigen. Zo krijgen we meer vat op het proces. Het werkt heel goed.”

Het gaat altijd om maatwerk, maar het wordt direct geleverd. Ik weet uit ervaring dat dit niet vanzelfsprekend is.

Randy Nijhof, Grolsch

Afbeelding Schipper Technische Services STS en Grolsch: vakmanschap en meesterschap

Ik grijp er eigenlijk nooit mis. Ze houden grote voorraden in de regio. Die beschikbaarheid is erg belangrijk voor een bedrijf als Grolsch.

Randy Nijhof, Grolsch

Spoed

Bij een grote brouwer als Grolsch is het werk voor de technische dienst erg intensief. “Vaak moeten we direct op een bepaalde situatie reageren. Er moet dan snel geschakeld worden. Om deze reden werken we samen met Schipper. Het is al een paar keer voorgekomen dat de verspaningsafdeling van STS ons uit de brand heeft geholpen. Het maakt hen niet uit als het nachtwerk wordt, het wordt gewoon geregeld. Het gaat altijd om maatwerk, maar het wordt direct geleverd. Ik weet uit ervaring dat dit niet vanzelfsprekend is.”

Voorraad

“Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de technische groothandel van Schipper”, vertelt Randy. “Ik grijp er eigenlijk nooit mis. Ze houden grote voorraden in de regio. Die beschikbaarheid is erg belangrijk voor een bedrijf als Grolsch. Ik hoef Erik Borgerink (teamleider vestiging Enschede) maar te bellen en ik weet direct waar ik aan toe ben. Het wordt vaak vandaag nog geleverd en anders heb ik het morgen in huis.”

 

Werken bij STS

Wil jij ook werken op de mooiste locaties in Salland, Twente en de Achterhoek? Bekijk dan hier onze vacatures!