Case: bouw en plaatsing RVS bassin op een bijzondere locatie

Marcel Keizer, Projectmanager

20 december 2019

Voor een medische faciliteit in Overijssel heeft STS een mooi project opgeleverd. Een waterbassin voor maar liefst 18 kubieke meter water werd geplaatst op het dak van het gebouw.

De bouw

Het betreft een tank die volledig van RVS 316 is gemaakt. De complete tank werd simultaan gelast. Ook werden er verstevigingsribben aangebracht om de zijwaartse druk op te vangen. De tank werd eveneens voorzien van een mangat, zodat de tank voor eventuele onderhoudswerkzaamheden toegankelijk is voor een monteur.

Daarnaast maakten wij ook een frame waarop de tank geplaatst kon worden. Dit frame verdeelt het gewicht van een gevulde tank (20 ton) over de constructie van het gebouw.

De plaatsing

De bouw van de tank was een mooie uitdaging voor onze vakmensen in de werkplaats. De plaatsing was op zijn beurt weer een bijzondere klus voor onze monteur ter plaatse.

Het frame moest diagonaal naarbinnen geschoven worden met een portaalkraan. Toen het frame op zijn plek lag, werd het bassin doormiddel van kettingtakels horizontaal naar binnen getild. Een lastige klus, want vooraf was bekend dat hiervoor rondom slechts één centimeter speling was.

Gelukkig mochten we hiervoor rekenen op de zeer bekwame machineverhuizers van Looms Almelo.

Uiteindelijk werd het bassin door ons aangesloten op het eveneens door ons aangelegde leidingwerk. Natuurlijk werd het mangat ook afgesloten. Het project werd gebruiksklaar opgeleverd.