Stanislaus Brewskovitch: bijzonder én toegankelijk

Geplaatst in: Klanten, Leidingwerk, Tankbouw

9 oktober 2019

Het zat altijd al in zijn achterhoofd. Rocco Chin wilde ooit nog eens ‘iets voor zichzelf’ beginnen. Toen hij in San Francisco in een brewpub belandde, wist hij het zeker: hij wilde dit ook. Net zoals de meeste brouwers, begon hij thuis met het brouwen van kleine hoeveelheden speciaalbier. Pas in 2015 begon het serieuze vormen aan te nemen.

Festival

In dat jaar wist hij zijn passie voor bier met een andere grote liefde te combineren. Als muziekliefhebber organiseerde hij toen zijn eerste brouwersfestival. In een lege kroeg op maandagmiddag, doet hij zijn verhaal.

“Op de brouwersevenementen waar ik kwam, miste ik altijd goede livemuziek. En het leek me altijd fantastisch om een festival te organiseren”, aldus Rocco. Het voormalige Atak in Enschede wilde dit idee graag faciliteren. Zo stonden er zes bands en zestien brouwers op de eerste editie van zijn brouwersfestival.

Rocco Chin in zijn Brewpub
Rocco Chin in zijn Brewpub

Winkel

De brouwers op het festival vroegen echter ook om een verkooppunt in Enschede. Echte speciaalbier winkels waren er destijds nog niet in de stad. Het maakte de ondernemer wakker in Rocco: “Ik had dat kunnen uitbesteden aan een slijterij, maar ik besloot toen om zelf een winkel te beginnen.”

Brewpub

Van het één kwam het ander. Hij zegde zijn baan als logistiek manager op. Op het moment van schrijven heeft hij net het éénjarig jubileum van zijn brewpub achter de rug. Het bedrijf wordt nu door vijf man gerund. “Het waren zware weken rond het jubileum. Maar dat geeft niet natuurlijk, daar doe je het voor. We mogen absoluut niet ontevreden zijn over ons eerste jaar!”

“Komende maand hebben we bijvoorbeeld 12 evenementen. Een deel daarvan is livemuziek. Van singer-songwriters, tot stevige rock en alles wat ertussen zit.

De pub is ook een pand om trots op te zijn. “We hebben de inrichting zelf bedacht. Het hele pand ademt wie wij zijn.” De oude kerk waarin Stanislaus zijn thuisbasis heeft, is een sfeervol pand. Bij de inrichting is gebruik gemaakt van robuuste materialen. Stoer maar toegankelijk. Ook de liefde voor muziek is terug te vinden binnen de muren van de brewpub. En niet alleen omdat de zanger van Ten Times a Million er barkeeper is…

“Komende maand hebben we bijvoorbeeld 12 evenementen. Een deel daarvan is livemuziek. Van singer-songwriters, tot stevige rock en alles wat ertussen zit. Daarnaast organiseer ik ook nog steeds drie bierfestivals. In januari het Winterbier Festival in Enschede, in mei het Dutch Craftbier Festival en in september een speciaalbierfestival in Zwolle.”

Zelfs als de pub gesloten is ademt het een fantastische sfeer
Zelfs als de pub gesloten is ademt het een fantastische sfeer

Brouwerij

In de brewpub bevindt zich ook de brouwerij van Stanislaus Brewskovitch. “Het meeste materiaal heb ik uit China gehad. Prijstechnisch kan daar helaas geen Europese partij tegenaan. We hadden echter wel een goede partner nodig voor het aanleggen van de brouwerij. Bovendien moest er ook het nodige worden aangepast aan het materiaal dat ik had geïmporteerd. Via Sallands Landbier en Brouwerij Eanske leerde ik STS kennen. Ze staan bekend als een goede partij voor brouwerijen. Bovendien is het handig dat ze dichtbij zitten. Daarnaast zijn de monteurs die hier gewerkt hebben echte bierliefhebbers. Dat praat veel makkelijker natuurlijk!”

Het bier

Als brouwer hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat kan ook eigenlijk niet. Een goede brouwer heeft uiteraard wel zijn eigen visie. “Ik wijk het liefst af van de standaard. Een biertje van Stanislaus moet iets bijzonders zijn. Daarbij vind ik het wel belangrijk dat mijn bier toegankelijk blijft. Ik brouw niet alleen voor de die-hard speciaalbier geeks, hoewel die biertjes er natuurlijk ook wel komen in de nieuwe brouwerij. Maar over het algemeen zijn mijn bieren makkelijk te drinken. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Bockie Wonderland’. Dat is een bokbier met een klein beetje gerookt mout. Bijzonder, wijkt af van de standaard, maar iedereen vind ‘m lekker.”

Rocco vervolgt zijn verhaal: “Zo heb ik ook een doordrinkbare stout gebrouwen. Deze heb ik naar het rugby team van Nieuw-Zeeland vernoemd: the All Black.”

“Dit is een biertje geworden dat je lekker kunt drinken tijdens een concert. Het is een red lager, maar het is te drinken als een pilsener.”

Dat zijn visie klopt, dat blijkt. Bij de meeste Jumbo supermarkten in Oost-Nederland staat het in de schappen. De weg naar het grote publiek lijkt inmiddels gevonden.

Ook in het bier komt de passie voor muziek terug. Voor de succesvolle rockband Birth of Joy heeft hij ook een bier gebrouwen. Deze werd vernoemd naar het nummer ‘Witches Hammer’. “Dit is een biertje geworden dat je lekker kunt drinken tijdens een concert. Het is een red lager, maar het is te drinken als een pilsener.”

Misschien wel de mooiste kroeg van Enschede

De brewpub van Stanislaus is een absolute aanrader als je Enschede bent. Het bevindt zich achter de grote markt en heeft ook een biertuin met plaats voor 130 bezoekers. Het is misschien wel de mooiste kroeg van Enschede. Natuurlijk is het ook mogelijk om er een personeelsfeest te organiseren. Dat lijkt ons bij STS eigenlijk wel een goed idee!