Plaatsing Pick & Place-robot van Festo

Geplaatst in: Industriële Automatisering

13 december 2020

Afgelopen zomerperiode mocht STS een Pick & Place robot van Festo plaatsen op een bestaande dieptrek-machine bij een opdrachtgever in de kunststofverwerkende industrie.

T-gantry

De door STS geleverde unit vervangt een oude, zelf gebouwde installatie die aan het eind van zijn levensduur was. Deze kreeg ook niet altijd de producten op de juiste manier op de stapel. We hebben hierbij gebruik gemaakt van een zogeheten T-gantry met een doorlopende tandriem. Deze kan, doordat het gewicht van de bewegende massa relatief laag is, behoorlijk hoge snelheden aan. Aan deze T-gantry is een ERMO rotatie-unit bevestigd, waarmee de producten waar nodig ook om-en-om gedraaid weggelegd kunnen worden.

Motorcontrollers

De servomotoren die op deze T-gantry zitten zijn aangesloten op CMMT-AS motorcontrollers. De stappenmotor van de rotatie-unit is aangesloten op een CMMT-ST motorcontroller. Deze motorcontrollers worden op hun beurt, via een Ethercat verbinding, aangestuurd door een CPX-E PLC met softmotion technologie.

In deze video zie je de robot aan het werk

Vacuümgenerator

Voor het genereren van het benodigde vacuüm om de producten op te pakken, hebben we gebruik gemaakt van vacuüm generatoren uit de OVEM-serie. Deze verzorgen naast het vacuüm ook een ejector puls.

Ontzorgen

Om de stapels af te voeren heeft STS ook een transportbaan geleverd die door een Lenze frequentieregelaar wordt aangestuurd. Naast het opbouwen en ter plaatse monteren van het geheel, heeft STS ook het programmeren en in bedrijfstellen hiervan uitgevoerd. De klant werd dus compleet ontzorgd.