Over de vloer bij Forbo

Geplaatst in: Klanten, Project

10 november 2022

De kans is groot dat je dagelijks over een Forbo vloer loopt. Bij Schipper op kantoor is dat in ieder geval wel zo. In Coevorden worden namelijk jaarlijks miljoenen vierkante meters aan hoogwaardige vloerbedekkers en vloersystemen geproduceerd. Deze worden onder verschillende merken verkocht in binnen- en buitenland.

Projecten

Robin Hans is projectmanager bij de technische dienst van Forbo. Het immense fabrieksterrein in Coevorden is een onuitputtelijke bron van uitdagingen. Dat maakt het werken bij Forbo interessant. “Ik ben verantwoordelijk voor projecten op het gebied van nieuwbouw, vervanging, revisie, en optimalisatie”, vertelt de techneut. “Recente projecten waren de aanleg van een nieuwe lamineerlijn en het optimaliseren van onze productielijn voor homogene producten.”

Homogeen vs. heterogeen

Hij vervolgt zijn verhaal. “Grofweg kunnen we onze producten verdelen in twee categorieën: heterogene en homogene producten. Een heterogeen product bestaat uit verschillende lagen, zoals glasvezel en verschillende lagen pvc. Een homogeen product bestaat uit massief pvc. Denk bij een heterogeen product aan de pvc vloer met houtnerf in een consumentenhuiskamer. Een homogene vloer vind je vaak terug in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Dit zijn namelijk omgevingen die vragen om maximale slijtvastheid en hygiëne.”

Afbeelding Schipper Technische Services Over de vloer bij Forbo

Productieproces

Een vloer lijkt een eenvoudig product. Echter is niets minder waar. Het productieproces van met name heterogene vloerproducten is behoorlijk complex. “In het productieproces worden verschillende lagen met elkaar versmolten, maar ook moeten er uiterlijke kenmerken aan het product worden toegevoegd. Zo’n vloer wordt bijvoorbeeld van kleur voorzien, een houtnerf print en ook het bijbehorende reliëf. Dat zijn complexe bewerkingen, omdat het allemaal perfect moet worden gepositioneerd.”

Het is fijn om samen te werken met zo’n partij. Tijdens projecten is er één aanspreekpunt en de lijnen zijn kort. De vakmensen van STS denken goed met ons mee en nemen daardoor veel werk uit handen.

Robin Hans, Forbo

Circulair produceren

Robin benadrukt dat circulair produceren belangrijk is voor Forbo. “Al het snijafval wordt gescheiden en opnieuw gebruikt als grondstof. Hetzelfde geldt voor afgekeurde batches uit de productie. Op dit moment zijn we ook bezig een systeem op te zetten voor het inzamelen van snijafval uit de markt. Bij het leggen van een vloer blijft er namelijk ook vaak restmateriaal over en dat willen we natuurlijk graag gebruiken. Om die reden maken we onze producten ook zonder lijm. Dit zou namelijk hergebruik onmogelijk maken.”

Afbeelding Schipper Technische Services Over de vloer bij Forbo

Nieuwe productielijn

“Ter uitbreiding van onze productiecapaciteit voor heterogene producten hadden wij een nieuwe productielijn aangeschaft bij een machinebouwer in Tsjechië. Deze moest geplaatst worden in onze hal, inclusief alle voorzienende systemen. STS was hiervoor de aangewezen partij, omdat we eerder al naar alle tevredenheid een revisieproject hadden gedaan met hen. STS zorgde voor het plaatsen van de machines, het geïsoleerde leidingwerk voor thermische olie en het constructiewerk van de koeltoeren. Eigenlijk werd het geheel turnkey opgeleverd”, aldus de tevreden projectmanager.

Voor een dubbelzijdige bewerking moest het product in zijn geheel twee maal bewerkt worden. Door de aanpassing kan dat in één bewerking.

Robin Hans, Forbo

Optimalisatie

Niet veel later werd STS ook ingezet om een aanpassing te doen aan een productielijn voor homogeen product. Robin: “Voor een dubbelzijdige bewerking moest het product in zijn geheel twee maal bewerkt worden. Door de aanpassing kan dat in één bewerking. Dit scheelt niet alleen de helft in tijd, maar ook de helft in energie. Dat vinden we bij Forbo met name belangrijk.” STS leverde ook bij dit project naar wens. “Het is fijn om samen te werken met zo’n partij. Tijdens projecten is er één aanspreekpunt en de lijnen zijn kort. De vakmensen van STS denken goed met ons mee en nemen daardoor veel werk uit handen.”

Afbeelding Schipper Technische Services Over de vloer bij Forbo