Verdubbelde output voor Obimex

Geplaatst in: Klanten, Machinebouw, Project

18 juli 2022

Wij werken het liefst aan maatwerk oplossingen. Het liefst nemen we het volledige probleem bij de klant uit handen, om zo een integrale oplossing aan te kunnen bieden. Bij Obimex in Almelo werd onlangs een productielijn turnkey opgeleverd. Dit is een exemplarisch voorbeeld van een typisch STS-project.

Nieuwe productielijn

Frank Dubbink is bij Obimex verantwoordelijk voor onder andere de inkoop van technische producten en diensten. Hij legde de vraag neer bij STS om een nieuwe productielijn te realiseren met meer output. “De vorige productielijn was sterk verouderd. De lijn kampte regelmatig met problemen en storingen. Deze werden steevast verholpen door STS en ook het periodieke onderhoud werd door hen verzorgd. Het leek ons daarom logisch om ook de ontwikkeling van een nieuwe productielijn bij STS neer te leggen.”

Daarom past het ook goed bij STS, wij leveren graag integrale oplossingen en nemen het werk graag bij de klant uit handen. Van engineering, tot oplevering en alles wat ertussen zit.

Jorn Morsink, STS

Projectmanager

Jorn Morsink kreeg als projectmanager de leiding over het project. “Dit was een mooie uitdaging, natuurlijk. Om zo’n machinebouw project van begin tot eind op te leveren is bijzonder interessant en erg leerzaam. Als je A zegt, dan moet je ook B zeggen. Wanneer je zo’n traject aanvliegt, dan moet je er ook voor staan. Daarom past het ook goed bij STS, wij leveren graag integrale oplossingen en nemen het werk graag bij de klant uit handen. Van engineering, tot oplevering en alles wat ertussen zit.”

Uitdaging

Hoewel het project te maken kreeg met de nodige uitdagingen onderweg, is Frank Dubbink erg tevreden over de samenwerking. “We werken goed samen met STS, de lijnen zijn kort en daardoor kunnen we altijd snel schakelen. Zoals bij ieder project hadden we te maken met onvoorziene omstandigheden, maar die zijn op een goede manier opgelost.”

De output van de nieuwe productielijn is bij de juiste omstandigheden 2,5 keer hoger dan bij de oude.

Frank Dubbink, Obimex

Omstandigheden

Jorn vult hem aan: “We hebben de machine getest in de zomer bij ons in een gesloten hal. Bij Obimex staan bijna altijd de overhead deuren open, waardoor het binnen vaak even warm of koud is als buiten. In de winter krijg je dus te maken met andere omstandigheden als in onze testomgeving. Niet alleen qua temperatuur, maar ook qua luchtvochtigheid. Daarom hebben we op locatie nog wat aanpassingen gedaan in sommige delen van het proces.”

Resultaat

Het eindresultaat mag er wezen. Veel handmatige handelingen werden geautomatiseerd en de handelingssnelheid van andere delen in het proces werden versneld. Frank: “De output van de nieuwe productielijn is bij de juiste omstandigheden 2,5 keer hoger dan bij de oude. En ik denk dat er nog meer in zit.”

Festo levert altijd kwaliteit, dus in het kader van betrouwbaarheid weten we voor welke fabrikant we moeten kiezen. Ook is het vanuit een engineeringsperspectief handig dat Festo de documentatie zo goed op orde heeft.

Jorn Morsink, STS

Festo componenten

In deze productielijn zijn veel componenten van Festo gebruikt, zoals bijvoorbeeld de EMMT, CMMT en sensoren voor de grijpunit. Voor Jorn lag deze keuze voor de hand. “Festo levert altijd kwaliteit, dus in het kader van betrouwbaarheid weten we voor welke fabrikant we moeten kiezen. Ook is het vanuit een engineeringsperspectief handig dat Festo de documentatie zo goed op orde heeft. Een CAD-model is eenvoudig te downloaden en makkelijk toe te passen in Solidworks. Dat is enorm praktisch.”

Foto's van het ontwikkelingstraject