Het brouwhuis van Huttenkloas

Geplaatst in: Leidingwerk, Project

13 december 2018

Een tijd geleden schreven we over een RVS leidingwerkproject voor de brouwerij van Huttenkloas in Albergen. Het pand aan de Ootmarsumseweg bood voorheen onderdak aan een vleesverwerkingsbedrijf en moest worden omgebouwd tot brouwerij. Onlangs werd het compleet nieuwe brouwhuis opgeleverd. Het werd dus tijd voor een bezoek aan ondernemers Ruud en Johan.

Ik ben voedseltechnoloog, Johan is boekhouder. Dat geeft balans.

Sterk duo

Eenmaal aan de kantinetafel steekt brouwer Ruud direct van wal: “Johan en ik zijn in 2000 begonnen met een brouwerij voor streekbieren. De hype rondom speciaalbier bestond toen nog niet.” Al vanaf het begin blijkt het een sterk duo te zijn. “Ik ben voedseltechnoloog, Johan is boekhouder. Dat geeft balans. Toen we begonnen wilde ik direct gaan brouwen, maar Johan zorgde er eerst voor dat we het zakelijk op de rit kregen. Achteraf was dat natuurlijk het verstandigst!”

In de kelder van de discotheek konden we een grotere brouwerij aanleggen in een brouwerszaal.

Leeren Lampe

Ondernemen met het gerstenat deden de ondernemers ‘erbij’. Beide heren combineerden het met hun toenmalige baan. De productie kwam op gang en er bleek na enkele jaren te weinig capaciteit te zijn om te groeien. Toen deed zich een kans voor in Raalte. “Drankenhandel Korbeld kocht in 2010 uitgaanscentrum de Leeren Lampe. We brouwden destijds voor hen al verschillende bieren onder de merknaam ‘Sallands Landbier’. In de kelder van de discotheek konden we een grotere brouwerij aanleggen in een brouwerszaal. Deze ruimte kon dan ook gebruikt worden voor proeverijen tijdens bijvoorbeeld bedrijfsfeesten”, vertelt Ruud.

Nieuw pand

Het duurde echter twee jaar voordat de ideale huisvesting werd gevonden. “Als wij een standaard bedrijfshal zouden huren, dan zouden we veel aanpassingen aan dat pand moeten doen. We waren daarom erg blij toen er een pand vrijkwam van een voormalig vleesverwerker. Qua hygiëne en koeling was het allemaal al goed geregeld. Bovendien waren de vloeren op afschot (dus met afvoer), dat scheelt enorm in de kosten. We werken natuurlijk veel met water. Ook is het handig dat we voor iedere fase van het brouwproces een aparte ruimte konden inrichten.”

We kunnen een bier zo natuurlijk mogelijk brouwen. Alles is mogelijk.

Het proces

Het brouwproces van Huttenkloas verschilt niet veel met dat van andere brouwers. Je kunt immers maar op een paar manieren bier brouwen. Wat wel uniek is voor een brouwerij van deze grootte, is de mogelijkheid tot conditionering van het bier. “Wij kunnen ons bier desgewenst filteren, pasteuriseren en we kunnen het koolzuurgehalte goed beheersen. Dat komt doordat onze vulmachine werkt met het principe van isobarische tegendruk. Dit proces is hetzelfde als bij de grote brouwerijen. Dit houdt echter niet in dat we dat standaard doen. We kunnen een bier ook zo natuurlijk mogelijk brouwen. Alles is mogelijk.”

Brouwhuis

STS legde eerder al diverse RVS leidingwerksystemen aan in de brouwerij. Het installeren van het brouwhuis werd daarom ook uitbesteed aan STS. “Het brouwhuis werd als een soort bouwpakket geleverd door een Chinese firma. Binnen twee weken vanaf de levering was het brouwhuis operationeel. Dat had ik van tevoren niet verwacht. Door de vakmensen van STS konden we snel onze productie hervatten. We kunnen nu tussen de 4000 en 5000 hectoliter per jaar produceren.”

Bierliefhebbers en -ondernemers Johan en Ruud in het nieuwe brouwhuis
Bierliefhebbers en -ondernemers Johan en Ruud in het nieuwe brouwhuis