De smaaksensatie van Enschede

Geplaatst in: Leidingwerk, Project

21 januari 2019

Er moet nog even hard gewerkt worden, maar het einde is in zicht. De laatste hand wordt gelegd aan brouwerij Eanske. Het liegt er niet om; als het RVS eenmaal gepoetst is, dan staat er een prachtige brouwerij. Enschede kan hier trots op zijn.

Foodhal

Tegenover de Foodhal, het hippe culinaire hart van de stad, bevindt Eanske zich in een klein, vrijstaand gebouw. Een mooiere locatie kan een stadsbrouwer in Enschede niet wensen. Eenmaal binnen treffen we Oscar Moerman aan met een brede glimlach op zijn gezicht. Hij is het brein en het kloppende hart van de brouwerij. Hop, mout en gist zitten bij hem in het bloed.

Thuis je eigen bier brouwen, dat vond ik ontzettend gaaf!

Hobby

“In 1998 ben ik begonnen als hobbybrouwer. Gewoon thuis je eigen bier brouwen, dat vond ik ontzettend gaaf.”, vertelt de voormalig ICT’er. In de crisis kwam hij even aan de zijlijn te staan. De optimist in hem wist van een nood een deugd te maken. In 2010 begon hij daarom zijn carrière als professioneel brouwer bij Leckere in Utrecht. Zijn hobby werd zijn werk, een droom die door velen gekoesterd wordt.

Oscar Moerman: het brein en het kloppende hart van de brouwerij. Hop, mout en gist zitten bij hem in het bloed.
Oscar Moerman: het brein en het kloppende hart van de brouwerij. Hop, mout en gist zitten bij hem in het bloed.

Explosie

Hij maakte van dichtbij mee hoe de speciaalbiertrend zich ontwikkelde. In Amsterdam vond er een explosie plaats van lokale bieren en brouwerijen. “Dat hadden we in Enschede nog niet. En ik vond dat een stad als deze een eigen bier moest hebben. Het hoort er gewoon bij.”. In 2013 begon hij daarom met zijn eigen biermerk. Natuurlijk noemde hij dit Eanske, wat gewoon ‘Enschede’ is in het plaatselijke dialect. Een passender naam bestaat niet.

Geen half werk, daar houd ik niet van. Het moet goed voor elkaar zijn.

Huttenkloas

“Mijn eerste bieren werden gebrouwen bij Othmar in Ootmarsum. Later kwam ik met de heren van Huttenkloas in contact. Ze brouwden toen nog in Raalte en daar ging ik verder met mijn productie.”, vertelt de brouwer.

Eigen brouwerij

Twee jaar geleden meldde zich een investeerder. De mogelijkheid diende zich aan om een eigen brouwerij op te zetten. “Natuurlijk wilde ik altijd een eigen brouwerij beginnen. Dat is de droom van iedere bierbrouwer. Alleen, als ik dat zou doen, dan zou het goed moeten gebeuren. Geen half werk, daar houd ik niet van. Het moet goed voor elkaar zijn. Door de investeerder kon ik dit realiseren zonder consessies te doen aan kwaliteit. Daar ben ik natuurlijk enorm dankbaar voor!”.

STS

De brouwerij werd aangelegd door STS. Oscar leerde STS kennen in de nieuwe brouwerij van Huttenkloas in Albergen. Ook had hij in een ver verleden een keer een proeverij georganiseerd op een personeelsfeest van Schipper. “Die jongens leveren gewoon goed werk. Ik hoefde niet verder te kijken, STS was de juiste partij voor Eanske. Ik ben zeer tevreden over hun werk!”.

De bieren van kleine, lokale brouwerijen zie ik als een beleving. Dat bier leeft, is niet doodgefilterd. Wij maken écht speciaalbier!

Écht speciaal!

Het assortiment van Eanske bestaat uit 7 bieren. Het is zeker mogelijk dat dit assortiment wordt uitgebreid. “We gaan sowieso specials maken. Limited editions die in enkele batches van 1000 liter worden gebrouwen. Unieke bieren dus.”, vertelt Oscar enthousiast. “De bieren van kleine, lokale brouwerijen zie ik als een beleving. Dat bier leeft, is niet doodgefilterd. Natuurlijk liggen de schappen in de supermarkt vol met speciaalbieren van de grote brouwers, maar dat kan een echte liefhebber niet bekoren. Die bieren zijn gebrouwen voor een zo breed mogelijk publiek. Wij doen daarin geen concessies, wij brouwen voor de fijnproevers. Wij maken écht speciaalbier!”.