Bij Eurol loopt alles gesmeerd dankzij piggable leidingsystemen

Geplaatst in: Klanten, Leidingwerk, Project

10 januari 2023

Eurol is een merk dat tot de verbeelding spreekt. Bij de aanblik van het logo denk je al gauw aan de Dakar Rally, de WTCC of de racende gebroeders Coronel. Het merk heeft zich op de internationale kaart gezet door de ontwikkeling van hoogwaardige smeermiddelen. Topteams in de zwaarste rally ter wereld vertrouwen natuurlijk niet voor niets op Eurol…

Optimalisatie

Deze producten worden ontwikkeld en geproduceerd in Nijverdal. Huub Egberink is hier als Production Engineer nauw bij betrokken. “Ik houd mij bezig met de optimalisatie van productieprocessen en -installaties. Iedere dag is een uitdaging, want Eurol is constant bezig met verbeteren en optimaliseren. Daarom wordt er veel geïnvesteerd.”

Projectmanagement

Huub heeft de nodige decennia ervaring met het managen van dergelijke projecten. “Ik heb bij verschillende bedrijven in de regionale industrie gewerkt. Dat waren bedrijven met grote technische diensten die naast onderhoud ook veel projecten zelf deden. Voor dat projectmanagement was ik verantwoordelijk. Daar heb ik veel van geleerd en die kennis mag ik nu toepassen bij Eurol.”

Klaas van der Roest heeft hier meer leidingwerkprojecten gedaan. Daar waren we erg tevreden over. Ook heeft STS ervaring met de aanleg van piggable systemen, dat vinden wij belangrijk.

Huub Egberink, Eurol

Piggable leidingsysteem

“Eurol wil groeien, we willen een totaalpakket leveren. Dat betekent meer producten, dus meer basisoliën en additieven. Er werden daarom nieuwe tanks geplaatst in de tankenput. Deze moesten uiteraard aangesloten worden op de installatie. We kozen voor een piggable leidingsysteem, een techniek die hier al wordt toegepast. Dit is een leidingnetwerk dat gereinigd kan worden met een zogenaamde ‘pig’. Dat is geen varken, maar een soort reinigingsprop die door een leiding wordt gestuurd om de leiding schoon te maken”, vertelt Huub met een knipoog.

Die jongens denken goed mee, ze kijken verder dan hun eigen neus lang is. Samen kunnen we snel schakelen en bovendien is het leidingwerk uitstekend.

Huub Egberink, Eurol

Complex

Het is specialistisch werk. Niet alleen qua engineering, maar ook op het gebied componenten en besturing. “Hiervoor kun je geen standaard appendages gebruiken”, aldus de techneut. “Wij hebben gekozen voor een speciaal systeem. Deze afsluiters kunnen centraal worden aangestuurd, zodat de pig via de juiste routing door het netwerk kan worden gepompt. De engineering was een dermate groot en complex project, dat we dit hebben uitbesteed aan Clafis. Dat engineeringsbureau kan hiervoor makkelijker opschakelen naar de benodigde capaciteit.”

Meedenken en snel schakelen

STS werd gekozen voor de uitvoering. Dit lag voor de hand: “Klaas van der Roest heeft hier meer leidingwerkprojecten gedaan. Daar waren we erg tevreden over. Ook heeft STS ervaring met de aanleg van piggable systemen, dat vinden wij belangrijk. Daarnaast ken ik STS al langer, sommige STS’ers zijn in het verleden zelfs mijn collega geweest. Die jongens denken goed mee, ze kijken verder dan hun eigen neus lang is. Samen kunnen we snel schakelen en bovendien is het leidingwerk uitstekend.”

Huub Egberink en Klaas van der Roest
Huub Egberink en Klaas van der Roest