Beter een goede buur, dan een verre vriend

Geplaatst in: Klanten, Project

3 april 2023

Onze kantoren en werkplaatsen in Almelo liggen pal naast het immense terrein van Van Merksteijn. Het is dan ook niet zo gek dat we intensief samenwerken met onze grote buurman. De laatste vrucht van deze samenwerking is een serie haspelklemmen. Genoeg reden om weer eens een bakkie te doen bij de buurman.

Van binnen en buiten

Voor wie de weg niet kent op het 27 hectare grote terrein is het zoeken naar de bekende speld in een hooiberg. Gelukkig weten wij na al die jaren de weg en hebben we Frank Freriks snel gevonden in de werkplaats van de technische dienst. Als Technical Manager kent hij het bedrijf van binnen en buiten. “Ik ben in september 33 jaar in dienst. Ik ben hier begonnen als monteur. Na een aantal jaren als leidinggevende van een afdeling ben ik de laatste jaren hoofdverantwoordelijk voor de technische dienst van Business Unit Steel.”

Uitdaging

Het is niet zo gek dat hij het al 33 jaar volhoudt bij dit grote, Twentse familiebedrijf. “Er is hier een enorme afwisseling in de werkzaamheden. Dat is tegelijkertijd ook de uitdaging. Je vindt hier alles wat met techniek te maken heeft. Mechanisch, elektrisch, diverse besturingstechnieken, oud of hypermodern. Momenteel zijn we vooral bezig met veiligheids- en retrofitprojecten. Met retrofit bedoelen we het moderniseren en automatiseren van bestaande productielijnen.”

Afbeelding Schipper Technische Services Beter een goede buur, dan een verre vriend

Technische dienst

Van Merksteijn heeft een indrukwekkende technische dienst. Het is daarom niet verwonderlijk dat ze het meeste in eigen huis ontwikkelen. “Als ik de verspanings- en constructieafdeling meeneem, dan bestaat onze TD uit ongeveer 75 man. Daar zitten ook een aantal ‘vaste inleners’ bij. Tachtig procent van de voorkomende werkzaamheden doen we zelf, waarbij ik moet vermelden dat STS ons hierbij vrijwel continue ondersteund. Doorlopend werken er hier twee of drie STS’ers aan bijvoorbeeld revisieprojecten. Maar bij sommige grote projecten kunnen het er ook meer zijn.”

Haspelklemmen

STS had onlangs ook de eer om een serie haspel-centreer-klemmen te maken voor van Merksteijn. “In de nieuwe productielijnen worden de 4,5 ton zware haspels afgewikkeld met snelheden tot 300 omwentelingen per minuut. Dat is veel sneller dan bij de oudere machines. De haspels werden geplaatst op statische centreerkruizen, maar door onbalans vanwege die hogere snelheid werd de machine instabiel. Onbalans oefent dan een enorme mechanische belasting uit op de draadafwikkelaars. Hierdoor ontstond veel mechanische schade”. 

Eigen oplossing

Zoals het de TD betaamd, werd er in eigen huis gewerkt aan een oplossing. Het resultaat is een haspelklem die op dezelfde as wordt geplaatst. “Door het eigen gewicht van de haspel wordt hij eigenlijk ingeklemd waardoor deze zonder onbalans het draad afwikkelt. Dat is een eenvoudig mechanisch principe, maar het is natuurlijk wel de kunst om dit goed toe te passen. Van Merksteijn bedacht het concept, dit werd uitgewerkt door een externe engineer en uitgevoerd door STS.”

Afbeelding Schipper Technische Services Beter een goede buur, dan een verre vriend

Samenwerking

“De samenwerking bevalt vanzelfsprekend goed. We doen echter niet alleen zaken met STS, maar ook met de technische groothandel van Schipper. No-nonsense, snelle service en natuurlijk handig dichtbij. Naast algemene technische toelevering houden ze hier ook de grijpvoorraden van bevestigingsmiddelen bij. Dat is ideaal, zo grijpen we nooit mis. Daar hoeven we nu zelf niet meer naar om te kijken. Het is goed dat we zo ontzorgd worden.”

Afbeelding Schipper Technische Services Beter een goede buur, dan een verre vriend