Rots in de branding bij Boermarke

Geplaatst in: Bedrijfsverhuizing, Klanten, Leidingwerk, Project

7 mei 2019

De Zuivelmakers uit Benschop besloten even geleden om zich volledig te gaan focussen op kaas. Reynier Varvik zag hier als rasondernemer een mooie kans. Met zijn bedrijf Boermarke besloot hij om de zuivelproductie over te nemen. Dit levert namelijk de broodnodige extra capaciteit op voor Boermarke.

STS is niet voor niets al zolang onze technische partner. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit en mentaliteit van Henk en zijn collega’s.

Reynier Varvik, Boermarke

Rots in de branding

Voor Henk Jonker van STS betekent dit een mooie uitdaging. Hij komt namens STS al ruim elf jaar over de vloer bij Boermarke. Hij kent de fabriek en haar processen als zijn broekzak. De beruchte ankerman van Touwtrekvereniging Vriezenveen is ook bij de toetjesfabriek een rots in de branding.

Reynier Varvik, technisch directeur Boermarke: “STS is niet voor niets al zolang onze technische partner. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit en mentaliteit van Henk en zijn collega’s.”

Strakke planning

Varvik durft daarom strak te plannen. In de afgelopen drie maanden zijn de heren van STS druk bezig geweest met voorbereidingen. Er werd een vulmachine uit Oostenrijk gehaald. Op het moment van schrijven wordt deze geplaatst een aangesloten. De gehele machineverhuizing werd door STS verzorgd. Ook werden de nodige voorzienende systemen voorbereid.

Henk: “De lijnen houden wij graag kort. Geen gedoe. Alles overleggen we ter plaatse. We werken schetsen uit en realiseren het vaak nog op dezelfde dag. We hebben het geluk dat een vestiging van Schipper Technisch Handelsburo aan de overkant zit. Alle benodigdheden worden snel geleverd. Mijn collega’s van de technische groothandel worden wel eens gek van mij!”

De vakmensen van STS aan het werk met de Oostenrijkse vulmachine
De vakmensen van STS aan het werk met de Oostenrijkse vulmachine

Voorfabriek

Er werden kilometers RVS leidingwerk gelegd voor water, stoom, zuivel en het CIP-systeem. De koppelborden en verdelers zijn overal al geplaatst. De capaciteit van de voorfabriek zal enorm worden uitgebreid. Boermarke ontvangt haar melk direct van regionale boeren. De vooropslag wordt vergroot, evenals de capaciteit voor pasteuriseren, separeren en het onttrekken van room en vet. “Zo kan Boermarke magere producten maken, maar ook producten met extra room. Bovendien zijn ze straks in staat om eiwit aan de melk te onttrekken. Dit kan later ook als extra ingrediënt worden toegevoegd voor proteïnerijke producten”, vertelt Henk. Een touwtrekker weet natuurlijk wel raad met wat extra eiwitten…

Als het geen uitdaging is, dan vinden wij er ook geen bal aan.

Henk Jonker, STS

Henk Jonker in zijn natuurlijke habitat
Henk Jonker in zijn natuurlijke habitat

Uitdaging

In twee weken tijd worden vervolgens de nodige pasteurs, tanks en andere machines verhuisd van Benschop naar Enschede. Aan het eind van deze veertien dagen dient het geheel in productie te zijn. Het lijkt ambitieus, maar Henk voorziet geen problemen: “Als het geen uitdaging is, dan vinden wij er ook geen bal aan. We hebben het overigens ook niet over 80 uur, maar over twee weken”, zegt de ankerman met een knipoog.

Voorbereiding

Dat een goede voorbereiding het halve werk is, weet Henk maar al te goed. “Vorige week ben ik in Benschop geweest. Ik heb daar alle machines bekeken. Ik heb de nodige zaken gemarkeerd, zodat ik precies weet waar leidingen moeten worden afgekoppeld. Natuurlijk had ik de schema’s al eerder ontvangen. Alle voorzieningen voor de machines zijn al aangelegd.”

Reynier Varvik ziet alles met vertrouwen tegemoet. Hij kent Henk langer dan vandaag. “Het is maar goed dat alles hier van RVS is, anders was hij hier aan het interieur vastgeroest, haha!”