Ontwikkeling intelligente coating unit ICUI – integraal machinebouwproject

STS koestert al enige jaren een vruchtbare samenwerking met Foseco. Dit resulteerde enkele jaren geleden al in de ICU, een gepatenteerde machine die gezamenlijk werd ontwikkeld en gerealiseerd.

Intelligenter proces

Foseco is een toeleverancier voor de gieterij industrie. Zij leveren grondstoffen en middelen voor metaalgieterijen. Coating behoort ook tot hun leveringsprogramma. Tijdens het proces van staal gieten wordt er gebruik gemaakt van zandmallen. Deze worden van een speciale coating voorzien, zodat de gegoten producten een glad oppervlak krijgen. Bart Jannink was als projectmanager verantwoordelijk voor dit project: “Het coaten van deze zandmallen is een vrij traditioneel proces. De wens van Foseco was om dit proces middels moderne technologie intelligenter te maken. Daarom werd gezamenlijk de ICUI ontwikkeld.”

Dichtheid

De basis van een dergelijke coating komt als een dikke substantie in de machine. De ICUI is in staat om deze substantie te controleren en naar de juiste dikte te mengen. Dit was een mooie uitdaging, volgens Bart. “Viscositeit is lastig te meten, daarom wordt door een uniek meetsysteem de dichtheid gemeten. De hardware die hiervoor wordt gebruikt, wordt door custom made software aangestuurd en uitgelezen.”

Afbeelding Schipper Technische Services Ontwikkeling intelligente coating unit ICUI – integraal machinebouwproject

Predictive Maintenance

Bovendien beschikt de machine over predictive maintenance software die speciaal is ontwikkeld voor deze toepassing. Volgens Bart is dit geen overbodige luxe. “Dit programma werkt op basis van een jarenlange historie van gemonitorde onderdelen op het gebied van draaiuren, belasting en handling. Dit is voor een dergelijke toepassing erg belangrijk, omdat er met agressieve chemicaliën wordt gewerkt.”

Integrale oplossing

“Uiteraard was het ook bij dit project de doelstelling voor STS om een integrale oplossing te leveren. Op basis van de wensen van de eindgebruiker en de eisen van Foseco ontwikkelde onze engineeringsafdeling de ICUI. De machine werd in onze werkplaats gebouwd en getest. De besturing werd ook in eigen beheer ontwikkeld en geïntegreerd in de machine. Ook zal de inbedrijfname bij de eindgebruiker in het oosten van Duitsland door STS worden verzorgd. Dit is mijns inziens een goed voorbeeld van een turnkey machinebouwproject”, aldus de trotse projectmanager.