Testfilterinstallatie

Voor een klant uit de regio hebben we ruim een jaar geleden een besturing mogen bouwen waarmee een testfilterinstallatie wordt aangestuurd.

Pekelwater

Met deze testfilterinstallatie kan onze opdrachtgever bij zijn klanten op locatie testen of hun filterkaarsen het pekelwater, dat ter plekke gebruikt wordt, voldoende schoon kan maken om verder te gebruiken in diverse chemische processen. Dit blijkt dusdanig goed te werken dat we ondertussen in de afrondende fase zitten van de bouw van een tweede test-filter.

Besturing

Onze besturing zorgt ervoor dat er pekel met een instelbare flow door het filter stroomt, waarbij het drukverschil over het filter continu wordt gemonitord. Wanneer het drukverschil te hoog wordt, dan wordt automatisch een schoonmaakcyclus gestart. Hierna gaat het systeem vanzelf verder met filteren.

Afbeelding Schipper Technische Services Testfilterinstallatie

Data

Het filtersysteem wordt aangestuurd met een Siemens S7-1200 PLC en een TP-900 HMI-panel, waarop de installatie bediend kan worden. In het HMI-panel is ook een datalogger opgenomen. Hierop wordt belangrijke data voor een bepaalde periode opgeslagen. Met deze gelogde data kan dan bekeken worden hoe de filterkaarsen presteren onder verschillende omstandigheden.

Festo

Voor de pneumatische bediening van de verschillende kleppen hebben we gebruik gemaakt van een Festo VTUG ventieleiland. Documentatie daarover vind je hier.

Festo heeft overigens ook een tool ontwikkeld om Festo hardware aan te sluiten op een niet-Festo PLC, dit heet de Connectivity Finder.