Project: Revisie Rotoras

Voor een bedrijf dat kunststoffen recyclet heeft STS vier rotorassen uit de productielijn gereviseerd. Bij deze rotoras waren de lagerpassingen aan beide zijden compleeet weggesleten door achterstallig onderhoud van de voormalig eigenaar van het bedrijf.

 Om de as weer terug te brengen naar nieuwstaat, moesten eerst de lagerpassingen en omringende delen worden afgedraaid tot op het ‘gezonde’ materiaal. Het materiaal aan het oppervlak was op moleculair niveau veranderd, waardoor het materiaal broos was geworden. Deze laag werd eraf gedraaid, zodat het gezonde materiaal overbleef.

Vanaf deze ‘gezonde’ basis werden er ruim in de maatvoering een aantal lagen opgelast. Wanneer materiaal opgelast wordt, ontstaan er verhardingsverschijnselen. Wanneer hier een tweede laag overheen wordt gelast, gloeit de eerste laag uit, zodat het geen verhardingsverschijnselen vertoont.

De laatste laag werd er vervolgens weer afgedraaid, zodat de gezonde, uitgegloeide laag aan het oppervlak kwam. Hierna was de rotoras weer klaar om in de productielijn gemonteerd te worden.

Afbeelding Schipper Technische Services Project: Revisie Rotoras