Koelwatersysteem bij Toray

Bij Toray Advanced Composites in Nijverdal werd tot voor kort water uit een bron gepompt voor de koeling van productiemachines. Om een grote water- en energiebesparing te realiseren stappen ze over op een gesloten systeem. Hiermee leveren ze een flinke bijdrage in de strijd tegen klimaatverandering. Maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen we dat!

Tanks

Voor dit project wist het voormalige Ten Cate dochterbedrijf STS snel te vinden. Henk Jonker kreeg deze klus in zijn schoot geworpen. “Er moesten twee buffertanks van 15 kuub worden geplaatst, uiteraard met het bijbehorende leidingwerk”, aldus de montageleider van STS. “De grootste uitdaging was misschien wel om de tanks op hun plek te krijgen. Deze zijn geplaatst op een frame die in onze werkplaats werd gemaakt. Het frame staat op poeren in de fundering. Er komt namelijk wel meer dan 30 ton aan gewicht op te staan.”

Afbeelding Schipper Technische Services Koelwatersysteem bij Toray

Kunst

Henk vervolgt zijn verhaal: “In het geval van het leidingwerk was het de kunst om het verdeelstation met alle appendages en leidingen zo compact neer te zetten. Je wil het zo klein mogelijk maken en tegelijkertijd wil je genoeg ruimte overhouden om overal nog bij te kunnen. Uiteindelijk zit er ruim 250 meter RVS leiding in dit project. Buiten staat een zogenaamde ‘chiller’ om het water terug te koelen.”

Afbeelding Schipper Technische Services Koelwatersysteem bij Toray

Multifunctioneel

Voor Schipper is het altijd het doel om productiestilstand te voorkomen bij onze relaties. Dit koelsysteem werd daarom ook multifunctioneel ontworpen. “Als het nodig is, dan kunnen ze eenvoudig weer overschakelen naar het oude koelsysteem. Het is zelfs mogelijk om koelwater door te pompen naar de andere afdelingen op het terrein van Toray. Zo heb je eigenlijk altijd een buffer. Maar het belangrijkste is dat er een enorme besparing op bronwater wordt gerealiseerd.”