Aluminium ‘schaats’ voor voedselproducent

Voor een producent van deegwaren heeft STS een reproductie gemaakt van een zijgeleider. Dit component zorgt in haar productielijn voor het oprollen van het deeg van een halfproduct. Het betrof een spoedopdracht, waardoor er onder grote druk gepresteerd moest worden door onze verspaners.

Uitdaging

Er was geen tekening voorhanden. Gezien de complexe vorm van het onderdeel, was het een mooie uitdaging om een goede reproductie te maken. Daarbij moest het oppervlak van de geleider zeer glad zijn, omdat het gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. Hier mogen geen resten van halfproducten aan blijven kleven.

De zijgeleider in bedrijf

3D scanner

De ‘schaats’, zoals het onderdeel werd genoemd door onze verspaners, werd daarom ingescand (3D). Middels Cad/Cam werd het mogelijk om de schaats te reproduceren.

Programmeren

“Het programmeren van de CNC-machine is best wat werk voor zo’n onderdeel”, aldus Luc Ebbers, verspaner bij STS. “Je moet de juiste frees selecteren en de voedingswaardes nauwkeurig bepalen, waardoor de software vervolgens het freesproces bepaalt. Hier zit het nodige werk in, anders kom je niet tot een goed resultaat.”

Verspaner Luc Ebbers
Verspaner Luc Ebbers